مقدمه: داشتن تفکر انتقادی نیازمند شخصیتی هوشیار و با قدرت تصمیمگیری است که از شاخصههای عزّت نفس میباشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط گرایش به تفکر انتقادی و عزّت نفس در دانشجویان سال سوم و چهارم کارشناسی پیوسته پرستاری انجام شد.
روشها: این مطالعه همبستگی با تعداد 170 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم کارشناسی پیوسته پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی شهید صدوقی و آزاد اسلامی شهر یزد در سال 1387 بر اساس نمونهگیری طبقهای انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای مشتمل بر سه بخش: بخش اول، مشخصات دموگرافیک؛ بخش دوم، پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا و بخش سوم، پرسشنامه عزّت نفس روزنبرگ (Rosenberg) بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روشهای آمار توصیفی (توزیع فراوانی مطلق و نسبی و میانگین و انحراف معیار) و ضریب همبستگی پیرسون در نرمافزار SPSS استفاده گردید.
نتایج: نتایج نشان داد که اکثریت دانشجویان (8/81 درصد) دارای گرایش به تفکر انتقادی متزلزل بودند و عزت نفس آنان (5/73 درصد) در حد متوسط بود. بین گرایش به تفکر انتقادی و عزّت نفس، ارتباط معنیداری وجود داشت.
نتیجهگیری: دانشجویان با عزت نفس بالاتر از گرایش به تفکر انتقادی مطلوبتری برخوردار و ارتباط مستقیم و مثبتی بین این دو ویژگی وجود داشت. لازم است اعضای هیأت علمی، عزّت نفس کافی برای انجام قضاوت و تصمیمگیری در شرایط مختلف بالینی را در دانشجویان پرستاری ایجاد نمایند.
Barkhordary M, Jalalmanesh S, Mahmodi M. The Relationship between Critical Thinking Disposition and Self Esteem in Third and Forth Year Bachelor Nursing Students . Iranian Journal of Medical Education. 2009; 9 (1) :13-19 URL: http://ijme.mui.ac.ir/article-1-925-fa.html
برخورداری معصومه، جلال منش شمسالملوک، محمودی محمود. ارتباط گرایش به تفکر انتقادی و عزّت نفس در دانشجویان پرستاری. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1388; 9 (1) :19-13