دوره 8، شماره 2 - ( 12-1387 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 292-285 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kouhestani H, Baghcheghi N. Refusal In Reporting Medication Errors From The Viewpoints Of Nursing Students In Arak University Of Medical Sciences. Iranian Journal of Medical Education 2009; 8 (2) :285-292
کوهستانی حمیدرضا، باغچقی نیره. علل گزارش نکردن اشتباهات دارویی از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1387; 8 (2) :285-292

، hamidnbkb@yahoo.com
مقدمه: گزارش کردن اشتباهات دارویی باعث حفظ ایمنی بیمار و همچنین به عنوان یک منبع اطلاعاتی با ارزش برای پیشگیری از اشتباهات دارویی در آینده است. هدف از این مطالعه، تعیین علل گزارش نکردن اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری بود. روش‌ها: برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی، کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک انتخاب شدند. نظرات دانشجویان پرستاری در مورد علل گزارش نکردن اشتباهات دارویی با استفاده از پرسشنامه 17 عبارتی بر اساس مقیاس پنج درجه‌ای لیکرت اندازه‌گیری گردید. این پرسشنامه شامل سه حیطه ترس از پیامدهای گزارش‌دهی (10 عبارت)، عوامل مدیریتی (4 مورد) و فرایند گزارش‌دهی (3 مورد) بود. داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: دانشجویان پرستاری تخمین زدند که 75 درصد از اشتباهات دارویی توسط دانشجویان پرستاری گزارش می‌شود. در میان علل مورد بررسی، حیطه ترس از پیامدهای گزارش‌دهی بیشترین امتیاز (13/4) را داشت. از ده عبارت موجود در حیطه ترس از پیامدهای گزارش‌دهی، عبارت ترس از نمره ارزشیابی و پیامدهای آموزشی، بالاترین علت گزارش نکردن اشتباهات دارویی بود. از چهار عبارت موجود در حیطه عوامل مدیریتی، دانشجویان با عبارت عدم وجود بازخورد مثبت به دنبال گزارش‌دهی اشتباه دارویی، بالاترین موافقت را داشتند. نتیجه‌گیری: بعضی از اشتباهات دارویی در دانشجویان گزارش نمی‌شود و ترس از پیامدهای گزارش‌دهی و عوامل مدیریتی دو علت مهم گزارش‌ نکردن اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری است. از آنجا که گزارش‌دهی اشتباهات دارویی می‌تواند باعث بهبود ایمنی بیماران شود، مربیان پرستاری باید یک واکنش مثبت در قبال گزارش‌دهی اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری داشته باشند.
نوع مطالعه: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1388/1/17 | پذیرش: 1390/5/16 | انتشار: 1387/12/25 | انتشار الکترونیک: 1387/12/25