XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zohour Soleimani M R, Changiz T. Clinical Decision Making: What and How. Iranian Journal of Medical Education 2023; 23 :333-342
URL: http://ijme.mui.ac.ir/article-1-5731-fa.html
ظهورسلیمانی محمدرسول، چنگیز طاهره. تصمیم‌گیری بالینی: چیستی و چگونگی. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1402; 23 () :333-342

URL: http://ijme.mui.ac.ir/article-1-5731-fa.html


گروه آموزش پزشکی، مرکز تحقیقات آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، changiz@edc.mui.ac.ir
چکیده:   (592 مشاهده)
مقدمه: با رشد روش‌های تشخیصی و درمانی و تاکید بر کاهش خطاهای پزشکی به موازات پیشرفت‌های روزافزون تکنولوژی، نقش تصمیم‌گیری بالینی پزشکان پر‌رنگ شده‌ است. آموزش تصمیم‌گیری بالینی مستلزم شناخت همه‌جانبه فرآیند و ماهیت آن و به‌دست آوردن تعریفی جامع از این مفهوم است، مطالعه‌ی حاضر با هدف تبیین مفهوم و عوامل موثر بر تصمیم‌گیری بالینی بر‌اساس مقالات مروری منتشر شده انجام گردید.
روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر یک مرور قاعده‌مند بود که بر ‌روی مقالات مروری موجود در پایگاه علمی PubMed با کلیدواژه‌های تصمیم‌گیری بالینی یا تصمیم‌گیری یا تصمیم‌گیری بالینی اشتراکی "Decision making” OR “Clinical decision making” OR “Shared decision making" in MeSH terms در ده سال اخیر اجرا گردید. ابتدا عنوان و سپس چکیده رکوردهای به دست آمده از نظر ارتباط با سوال پژوهش، در دو مرحله متوالی غربال شدند و نهایتا متن کامل مقالات مرتبط به دقت مطالعه و مفاهیم اصلی آن استخراج گردید.
نتایج: ابتدا 15162 رکورد با استفاده از راهبرد جستجو و فیلترهای مذکور در فوق (مقاله مروری در ده سال اخیر) به‌دست آمد. پس از غربالگری عناوین همه رکوردها، 146 مقاله برای بررسی چکیده انتخاب شدند. نهایتا 15 مقاله که کاملا با سوالات پژوهش مرتبط بودند در مرور وارد شد. که متن کامل آنها به دقت مطالعه شد. مقالات در دو دسته‌بندی (مفهوم تصمیم‌گیری بالینی و عوامل موثر بر تصمیم‌گیری بالینی) گروه‌بندی شدند.
نتیجه‌گیری: تصمیم‌گیری‌بالینی را می‌توان براساس جمع‌بندی صورت گرفته از متون مختلف این چنین تعریف نمود: "تصمیم‌گیری بالینی یک فرایند پویا، شناختی و چند عاملی است که طی آن پزشک یا فرد مسوول، اقدامات و روش‌های سامان‌بخشی دارای اولویت برای هر بیمار را با توجه به شرایط و مولفه‌های فردی، محیطی، و بافتاری (از جمله فرهنگی، اقتصادی و سازمانی) انتخاب می‌کند". فرآیند تصمیم‌گیری بالینی فرایندی شناختی است که از سلسله عوامل پیرامونی خود تاثیر میپذیرد. عوامل موثر بر تصمیم‌گیری را می‌توان به‌طور خلاصه شامل عوامل شناختی، احساسی، محیطی، فرهنگی، ریسک‌ها، سبک استدلال (استقرایی-استنتاجی) و خطاهای پزشکی دانست.
متن کامل [PDF 858 kb]   (271 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: آموزش باليني
دریافت: 1402/10/6 | پذیرش: 1402/12/12 | انتشار: 1402/1/10 | انتشار الکترونیک: 1402/1/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی می باشد.

© 2025 All Rights Reserved | Iranian Journal of Medical Education