مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، Jaffary@pharm.mui.ac.ir
چکیده: (69 مشاهده)
کارنقشه در اصل به نسخهای چاپی از یک نقشۀ فنی (از جمله نقشه معماری یا طرح موتور خودرو) اطلاق میشود. دلیل نامگذاری اولیه (چاپ آبی) این است که این نقشه هنگامی که خطوط نور، بر روی زمینه آبی یک نگاتیو معمولی اثر میگذارند ایجاد میشود. بیرون از دایرۀ صنعت چاپ و تکثیر، کارنقشه در سایر حوزهها از جمله طراحی صنعتی و طراحی مهندسی نیز به کار میرود. بهعنوان مثال، برای اینکه طراحان صنعتی بتوانند ایده و طرح خود را پیادهسازی کنند و یا به دیگران ارائه نمایند، میتوانند طرحشان را (همچون طرح یک خودرو، موتورسیکلت و یا هر وسیله دیگر) در قالب یک نقشه دوبعدی از یک یا چندنما ارائه کنند. هرچند تکنولوژی چاپ و نمایش پیشرفت زیادی کرده است، از کارنقشههای سنتی هنوز برای انتقال انواعی از تصاویر استفاده میشود.
در حوزه آموزش پزشکی نیز این اصطلاح در موارد متعددی از جمله طراحی پروپوزال، طراحی کوریکولوم و طراحی آزمون به کار میرود. بهعنوان نمونه کارنقشه آزمون، اجزای اصلی آزمون شامل محتوایی که باید پوشش داده شود، میزان تاکیدی که روی هر بخش آزمون وجود دارد و سایر ویژگیهای مهم آزمون را توصیف میکند. الگوی کلی کارنقشه آزمون جدولی است که دارای دو بعد هدف و محتوا است. تدوین کارنقشه به روایی آزمون کمک میکند، زیرا از این طریق مدرس، نمونه صحیحی از محتوای ارائه شده به فراگیرندگان یا اهداف مورد انتظار را در آزمون میسنجد. همچنین کارنقشهها کمک میکنند تا مدرس بهترین ابزار سنجش را متناسب با هدف یا محتوای ارایه شده انتخاب کند. کارنقشه کمک میکند تا آزمون به بهترین شکل منعکسکننده تمامی اهداف آموزشی و همه محتوای برنامه درسی باشد.
معادلهای فارسی مختلفی برای blueprint در متون مختلف به کار رفتهاند ازجمله نقشه ساخت، نقشه پیشساخت، نقشه کلی، طرح، طرح اصلی، طرح اولیه، طرح کلی ساخت، کروکی، چاپ آبی، چاپ اوزالید. در مجموع به نظر میرسد در متون آموزش «کارنقشه» مناسبترین معادل باشد.
تازههای تحقیق
فریبا جعفری: Google Scholar, Pubmed
نوع مطالعه:
واژه نامه توصیفی |
موضوع مقاله:
ساير موارد دریافت: 1401/6/16 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/1/10 | انتشار الکترونیک: 1402/1/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول