مقدمه: امروز دانشگاهها نیاز به شناختی دقیق از وضع موجود مؤسسه و برنامههای درسی آن دارند. اعتباربخشی به این نیاز پاسخ میدهد. هدف این مطالعه، تدوین و ارائه الگوی اعتباربخشی برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی کشور بود.
روشها: این تحقیق، از لحاظ هدف و ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی بودکه در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، به منظور تعیین عوامل، ملاکها و شاخصها، از یک پرسشنامه محققساخته استفاده شد و در مرحله دوم، پس از ارائه الگوی پیشنهادی، به منظور تعیین مطلوبیت الگوی یاد شده و بومیسازی آن از شیوه دلفی دو مرحلهای استفاده شد. نمونه آماری این مطالعه در مرحله اول، 93 نفر اعضای هیأتعلمی گروههای پرستاری دانشکدههای پرستاری و مامایی دانشگاههای علوم پزشکی مستقر در شهر تهران بودند که به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای نسبتی انتخاب شدند و در مرحله دوم 38 نفر از صاحبنظران و متخصصان برنامه درسی و پرستاری که به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور تعیین وزن عوامل اعتباربخشی برنامه درسی، از میانگین وزنی استفاده شد.
نتایج: در مرحله اول جهت اعتباربخشی برنامه درسی کارشناسی پیوسته رشته پرستاری 9 عامل، 39 ملاک و 143 شاخص تعیین شد. سپس با توجه به تجارب جهانی، ویژگیها و شرایط موجود در کشور الگوی پیشنهادی تدوین و بومیسازی شد.
نتیجهگیری: الگوی تدوین شده در این مطالعه، دارای ویژگیهای کاربردی بودن و قابلیت اجرا داشتن، بومی بودن و بهرهمندی از جنبههای مشترک فرآیند اعتباربخشی برنامه آموزش کارشناسی پرستاری در تجارب بینالمللی است.
Aliyari S, Maleki H, Pazargadi M, Abbaspour A. Designing Accreditation Model for Curricula of Baccalaureate Degree Nursing Education in Iran. Iranian Journal of Medical Education 2016; 16 :328-340 URL: http://ijme.mui.ac.ir/article-1-3943-fa.html
علیاری شهلا، ملکی حسن، پازارگادی مهرنوش، عباسپور عباس. تدوین و ارائه الگوی اعتباربخشی برنامه درسی کارشناسی پیوسته رشتهی پرستاری دانشگاههای علومپزشکی کشور. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1395; 16 () :328-340