دهقانی پوده مصطفی، رفیعی مرتضی. نیازهای آموزشی پزشکان عمومی درباره رژیم درمانی یک مطالعه با رویکرد تجزیه و تحلیل شغل. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1390; 11 (9) :1479-1486
URL: http://ijme.mui.ac.ir/article-1-1933-fa.html
، m_dehghani@edc.mui.ac.ir
چکیده: (11890 مشاهده)
مقدمه: گرچه نقش تغذیه در ایجاد، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها کاملاٌ مشخص است، لیکن در ایران و بسیاری از کشورهای جهان، آموزش آن در دورههای مختلف پزشکی از توجه لازم برخوردار نبوده است. در این راستا، تعیین نیازهای آموزشی، اولین گام ارتقای مهارت پزشکان در رابطه با تغذیه و به ویژه رژیم درمانی است. هدف این مقاله تعیین نیازهای رژیم درمانی در پزشکان عمومی است.
روشها: در یک مطالعه توصیفی مقطعی، از طریق برگزاری یک جلسه بحث در گروه متمرکز، با اتخاذ رویکرد تجزیه و تحلیل شغل و اجرای گام به گام مراحل آن در امر نیازسنجی، شامل تعیین وظایف، خرده وظایف، مشکلات مهارتی و موارد قابل اصلاح از طریق آموزش و با تشکیل یک گروه متمرکز و نظرخواهی از جمعی از صاحبنظران، سرفصلهای ضروری جهت آموزش به پزشکان، با استفاده از روش جمعبندی نظرات تدوین گردید.
نتایج: در نتیجه نظرخواهی، تعداد 5 وظیفه به عنوان بایدهای یادگیری حاصل شد که عبارت بود از: بررسی وضعیت تغذیه و آنالیز اطلاعات بیمار، تشخیص نوع رژیم غذایی - درمانی متناسب با بیماری، برنامهریزی جهت تنظیم رژیم غذایی - درمانی، اجرای برنامه و ارزشیابی. جهت این وظایف 19 خرده وظیفه نیز به دست آمد.
نتیجهگیری: بایدهای یادگیری به دست آمده، با مطالعات مشابه در دیگر مناطق دنیا تا حدود زیادی همخوانی داشت. نتایج این تحقیق میتواند در جهت بالا بردن دانش تغذیهای پزشکان عمومی چه از طریق گنجانده شدن در برنامههای درسی دوره دانشگاهی پزشکی عمومی و چه در برنامههای آموزش مداوم پزشکان مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
برنامه ريزي درسي دریافت: 1390/10/12 | پذیرش: 1391/2/3 | انتشار: 1390/12/25 | انتشار الکترونیک: 1390/12/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول