Mohammadimehr M, Taghipour K. The Effectiveness of E-Learning in Bacteriology Course Based on Constructivism vs. Cognitivism. Iranian Journal of Medical Education 2016; 16 :251-262
محمدی مهر مژگان، تقی‌پور کیومرث. اثربخشی آموزش الکترونیکی درس باکتری‌شناسی بر اساس رویکرد سازنده‌گرایی در مقایسه با رویکرد شناخت‌گرایی. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1395; 16 () :251-262

دانشگاه علوم پزشکی ارتش ، taghipour.khodafarin@gmail.com

پیشرفت روزافزون فناوری و اطلاعات، تغییراتی را در زمینه آموزش و یادگیری به وجود آورده است. برای یادگیری مؤثر، بایستی طراحی یادگیری الکترونیکی مبتنی بر اصول آموزشی باشد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی محتوای یادگیری الکترونیکی بر اساس دو رویکرد آموزشی (سازنده گرایی و شناخت گرایی) بر میزان یادگیری و نگرش یادگیرندگان دردرس باکتری شناسی بود.

روش‌ها: این پژوهش به روش آزمایشی دو گروهی در سال تحصیلی 95-1394 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش انجام شد. دانشجویان پزشکی در درس باکتری‌شناسی به روش تصادفی به دو گروه تقسیم شدند (40=n). محتوای الکترونیکی بر اساس رویکرد شناخت‌گرایی و اصول سازنده‌گرایی در قالب محتوای چندرسانه‌ای و از طریق نرم‌افزار Story Line 0.2 توسط تیم طراحی و تولید آماده شد و میزان یادگیری و نگرش در هردو گروه با یکدیگر مقایسه گردید. از ابزار پرسشنامه که پایایی و روایی آن مورد تأیید قرار گرفت، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی (آنکووا و مانوا) استفاده شد.

نتایج: میانگین نمرات پس آزمون یادگیری گروه شناخت‌گرایی 70/2± 45/12 و گروه سازنده‌گرایی 84/1±65/15 از 20 نمره بدست آمد. مقایسه میانگین نمره یادگیری این دو گروه مورد مطالعه تفاوت معناداری را نشان داد (01/0= p). همچنین یادگیرندگان در گروه آموزش الکترونیکی بر اساس اصول سازنده‌گرایی با میانگین رضایت کلی 53811/1±95/15 در مقایسه با گروه آموزش الکترونیکی شناخت‌گرایی با میانگین 66508/2±55/11 از نگرش بهتری نسبت به گروه مقایسه برخوردار بودند (001/0= p).

نتیجه‌گیری: با عنایت به یافته‌های پژوهش حاضر، با کاربست رویکرد سازنده گرایی در آموزش و رعایت اصول محوری آن می‌توان یادگیری دانشجویان از دوره‌های پزشکی به صورت الکترونیکی را ارتقا داد و نگرش آنان به این دوره را بهبود بخشید. بنابراین مدرسان پزشکی برای ارتقای کیفیت آموزش از رویکرد سازنده‌گرایی در تولید محتواهای الکترونیکی استفاده نمایند.

نوع مطالعه: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: يادگيري الكترونيكي
دریافت: 1395/1/2 | پذیرش: 1395/6/7 | انتشار: 1395/8/1 | انتشار الکترونیک: 1395/8/1