سیدعلی سیادت، شکوفه السادات رضازاده، حسن ببری،
دوره ۱۲، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: شرط لازم برای توسعه کارآفرینی در حوزه سلامت، برخورداری دانشجویان از روحیه کارآفرینی است، لذا در این پژوهش به بررسی میزان روحیه کارآفرینی دانشجویان پرداخته شد.
روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سال آخر هر یک از مقاطع تحصیلی، رشتههای علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود که بر اساس روش نمونهگیری تصادفی طبقهای متناسب با حجم جامعه، تعداد ۱۵۰ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامهای روا و پایا و محققساخته شامل ۵۴ گویه با مقیاس لیکرت پنج درجهای بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی تک نمونهای، تی مستقل، تحلیل واریانس) انجام گرفت.
نتایج: میانگین سنی دانشجویان ۶۱/۲۴ سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره کل روحیه کارآفرینی دانشجویان۵۴/.±۵/۳ بود که نمایانگر وضعیت بالاتر از حد میانگین(۳) روحیه کارآفرینی است. میانگین و انحراف معیار نمرات در مؤلفههای توفیق طلبی، کنترل درونی، استقلال طلبی و خلاقیت به ترتیب ۷۷/۰±۶۴/۳، ۵/۰±۳۹/۳، ۶۷/۰±۵۶/۳، ۵۳/۰±۶۱/۳ بود که بالاتر از حد میانگین (۳) بود اما میانگین نمره مؤلفه ریسکپذیری(۷۳/۰±۸۵/۲) پایینتر از حد میانگین(۳) بود.
نتیجهگیری: میانگین بالاتر از حد متوسط روحیه کارآفرینی به طور کلی نمایانگر آمادگی بالقوه دانشجویان علوم پزشکی اصفهان در جهت کارآفرین شدن از جنبه روانشناختی است.
نسیمه جهانی ، آزاده علاقمند، سید حسین میرجود،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: داشتن عملکرد کارآفرینانه و خلاق مقوله مهمی برای تطابق افراد با عصر جدید است. کارآفرینی امروزه به عنوان یک ضرورت مطرح گردیده و شرط لازم برای توسعه کارآفرینی در حوزه سلامت نیز برخورداری دانشجویان از ویژگیهای کارآفرینی است. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی ویژگیهای کارآفرینی در بین دانشجویان رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی انجام شد.
روشها: این مطالعه توصیفی –مقطعی بر روی کلیه (۸۲ نفر) دانشجویان دوره تخصصی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در نیمسال تحصیلی ۹۲- ۹۱ انجام شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه استاندارد جامع کارآفرینی (با پنج ویژگی: میل به موفقیت، میل به استقلال، خلاقیت، ریسکپذیری، عزم و اراده)، تحمل ابهام و مرکز کنترل بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آزمون t استفاده شده است.
نتایج: میانگین خصوصیت میل به موفقیت، میل به استقلال، خلاقیت، ریسکپذیری، ویژگی عزم و اراده، تحمل ابهام دانشجویان به ترتیب ۸۷/۲±۵/۹، ۳۵/۱±۳۸/۴، ۲۵/۲±۱۳/۹، ۱۳/۲±۲۲/۹، ۹۵/۱±۲۴/۸، ۲۵/۱±۴۷/۲۵ و بالاتر از حد میانگین نظری ابزار بود. در مورد مرکز کنترل، نتایج نشان داد میانگین به دست آمده در خصوص مرکز کنترل دانشجویان (۸۲/۳±۶۴/۴۱) از میانگین استاندارد (۴۰=µ) این خصوصیت بیشتر بود. بین دو جنس از نظر ویژگیهای میل به موفقیت، میل به استقلال، خلاقیت و ریسکپذیری تفاوت معناداری وجود نداشت؛ اما در ویژگیهای عزم و اراده، تحمل ابهام و مرکز کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد.
نتیجهگیری: میانگین بالاتر از حد متوسط ویژگیهای کارآفرینی به طور کلی نمایانگر آمادگی بالقوه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در جهت کارآفرین شدن است. با این حال لازم است که در برنامههای آموزش کارآفرینی تقویت همه مؤلفهها مورد توجه قرار گیرد.