زهرا اعظمی، حمید صالحی نیا،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: سواد اطلاعاتی به عنوان مجموعهای از مهارتها به منظور شناسایی درست منابع اطلاعاتی، دسترسی و توانایی استفاده هدفمند از آنها و ابزاری برای توانمندی فردی است که برای دانشجویان بسیار مهم است. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۲ انجام شد.
روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی ۳۳۸ نفر از دانشجویان محصل در دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی در سال تحصیلی ۹۲ صورت گرفت. برای سنجش سواد اطلاعاتی از پرسشنامه روا و پایای سواد اطلاعاتی استفاده شد. برای آنالیز داده ها از آمارهای توصیفی و آزمونهای تی و آنالیز واریانس صورت گرفت.
نتایج: سطح سواد اطلاعاتی افراد شرکتکننده در سطح متوسط قرار داشت. میانگین نمره سواد اطلاعاتی مردان ۷۷/۸±۱۳/۴۴ از مجموع۱۱۰ نمره و در زنان ۱۷/۹±۲۷/۴۵ بود و اختلاف معناداری بین دو جنس مشاهده نگردید (۳۰۲/۰=p و ۰۳/۱=t). میانگین نمرات بر اساس رشته تحصیلی اختلاف معناداری داشت. بالاترین نمره سواد اطلاعاتی در دانشجویان رشته اقتصاد بهداشت (۲۳/۶±۵۱) و سپس مدیریت اطلاعات سلامت (۹۲/۴±۲۶/۵۰) بود (۰۱/۰=p و ۸۵/۲=F). میانگین نمره سواد اطلاعاتی بر اساس مقطع تحصیلی نیز اختلاف معناداری داشت؛ دانشجویان کارشناسی (۹۷/۷±۷۶/۴۳) و دانشجویان کارشناسی (۵۸/۱۱±۴۸/۴۶) و دکتری (۸۲/۲±۵۲) پایینتر از سایر مقاطع بود (۰۰۳/۰=p و ۵۸/۶=F).
نتیجهگیری: با توجه به این که سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان در سطح متوسط قرار داشت، و با توجه به اهمیت مهارتهای اطلاعاتی در پیشرفت علمی و افزایش کارآیی افراد در شغل خود، آموزش مهارتهایی برای افزایش سواد اطلاعاتی دانشجویان ضروری به نظر میرسد.