۱۲ نتیجه برای اینترنت
مهناز بهادرانی، نیکو یمانی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده
مقدمه رایانه و شبکه اطلاعرسانی نقش مهم و فزایندهای در امر آموزش پزشکی ایفا میکنند. این پژوهش به منظور تعیین میزان دانش، نگرش و عملکرد اعضای هیات علمی پیرامون کاربرد رایانه و شبکهاینترنت انجام شده است.روشها مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی تعداد ۲۱۰ نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت. نمونهگیری به صورت طبقهای از تمام دانشکدهها و گروههای هر دانشکده انجام گرفت. از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات در سه حیطه دانش، نگرش و عملکرد استفاده شد. دادههای به دست آمده توسط نرمافزار SPSS و با استفاده از تستهای آماریT-test ، آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA و کروسکال والیس(Kruskal Wallis) تجزیه و تحلیل گردید.نتایج نتایج به دست آمده در مورد نگرش، حاکی از آن بود که: ۳/۹۷ درصد از اعضای هیات علمیبه نقش مهم یادگیری رایانه در ارتقای فعالیتهای دانشگاهی خود اعتقاد داشتند. میانگین دانش اعضای هیات علمیکه نشانگر مهارت آنها در استفاده از کامپیوتر، نرمافزارهای رایج، پست الکترونیکی و جستجوی مقالات در بانکهای اطلاعاتی و مجلههای آن لاین (on line) و ... میباشد، ۵/۵±۸۴/۱۰ از ۲۰ محاسبه گردید. در بررسی عملکرد، اعضای هیات علمیبطور متوسط در هفته ۲/۷±۸/۷ ساعت از رایانه و ۹/۵±۴/۶ ساعت در هفته از اینترنت بهره میگیرند. تفاوت معنیداری بین دانش افراد در دانشکدههای مختلف مشاهده شد ولی در مقایسه دانش اعضای هیات علمی به تفکیک مرتبه دانشگاهی و مدرک تحصیلی تفاوت معنیداری وجود نداشت. در بررسی میزان ساعات کار با رایانه در دانشکدههای مختلف، تفاوت معنیداری مشاهده گردید.بحث اکثریت اعضای هیات علمی نسبت به کاربرد رایانه و اینترنت در آموزش پزشکی نگرش مثبت داشتند ولی درصد قابل توجهی از آنها، از دانش و مهارت کافی برخوردار نبودند. بنابراین، لازم است تدابیری برای ارتقای دانش و عملکرد اعضای هیات علمی دانشگاه در راستای استفاده بهینه از رایانه و اینترنت اتخاذ گردد.
معصومه صابریان، سعید حاجی آقاجانی، راهب قربانی، مجید کسائی، لیدا فتاحی زاده،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه دانشگاهها سعی میکنند با ارایه و گسترش خدمات اینترنتی، امکان کاربری آن را برای استفاده اساتید تسهیل نمایند. نظر به تاثیری که اینترنت بر کیفیت پژوهشهای علمی اساتید دانشگاه دارد، انجام مطالعات علمی در روند گسترش آتی ضروری به نظر میرسد. این تحقیق با هدف تعیین وضعیت استفاده از اینترنت توسط اساتید دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شده است.روشها در یک پژوهش توصیفی، وضعیت استفاده از اینترنت توسط اساتید دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال ۱۳۸۲ مورد بررسی قرارگرفت. جامعه پژوهش، کلیه اساتید دانشگاه و روش نمونهگیری سرشماری بود. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه شامل ۴ سوال جمعیتشناسی و ۱۴ سؤال در مورد کاربرد اینترنت بود که اعتبار و اعتماد علمی آن تایید شده بود. در مجموع ۱۰۰ پرسشنامه به آدرس اعضای هیات علمی ارسال گردید و ۶۲ پرسشنامه تکمیل شده دریافت شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری توصیفی مورد پردازش قرار گرفت.نتایج در کل ۹/۹۱ درصد نمونهها از اینترنت استفاده مینمودند که مکان استفاده ۳/۶۸ درصد منزل، ۳۰ درصد در محل کار بود، ۸/۵۰ درصد متوسط زمان استفاده از اینترنت را کمتر از یک ساعت ذکر کردهاند، سرعت دسترسی را قابل قبول ندانستهاند، از نظر ۳/۳۷ درصد از نمونهها اینترنت در تمام ساعات شبانه روز در دسترس بوده است، ۹/۶۴ درصد از نمونهها با فیلتر کردن سایتهای غیر اخلاقی موافقت داشته و ۷/۸۰ درصد استفاده از بانکهای اطلاعاتی را ضروری دانستهاند. اساتید از اینتر نت بیشتر برای افزایش کیفیت امور پژوهشی (۲/۷۴ درصد)، کسب اطلاعات تخصصی برای تدریس (۶/۷۲ درصد)، پست الکترونیکی (۷/۵۹ درصد) استفاده مینمایند، ۵۰ درصد نمونهها نیاز به برگزاری کلاسهای آموزش اینترنت را احساس نموده بودند.بحث محدودیت استفاد گسترده اساتید دانشگاه علوم پزشکی سمنان از اینترنت، میتواند ناشی از کمبود وقت و یا محدودیت توانمندی بکارگیری مفید آن باشد. پیشنهاد میگردد با برگزاری کلاسهای آموزشی، اساتید توانمندتر و امکان استفاده بیشتر از خدمات ارایه شده توسط اینترنت و بانکهای اطلاعاتی فراهم شود.
مجید رشیدترابی، محمدرضا آهنچیان، محمود سعیدی رضوانی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: علیرغم توسعه آموزش از طریق اینترنت در بسیاری از کشورهای دنیا، در کشور ما اقدام نظام یافتهای برای راهاندازی این دورهها صورت نگرفته است. هدف این تحقیق، تعیین نگرش دستاندرکاران این دورهها و عوامل مؤثر بر آن است.
روشها: از میان عوامل، وجود امکانات سختافزاری، آموزشهای رایانهای و اینترنتی و دسترسی به اینترنت و رابطه آن با نگرش مدیران گروه، اعضای هیأت علمی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و پزشکان عمومی شرکتکننده در دورههای آموزش مداوم به روش پیمایشی با ۲۵۴ نفر به روش نمونهگیری طبقهای تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها دو پرسشنامه نگرش سنجش محتوی ۲۸ سؤال با مقیاس ۵ گزینهای لیکرت وپرسشنامه حاوی اطلاعات فردی بود که با شاخصهای آماری فراوانی و مجذور کای تحلیل شدند.
نتایج: در مجموع سه گروه، رابطهای بین در اختیار داشتن امکانات و برخورداری از آموزش با نگرش وجود نداشت ولی رابطه معنیداری بین دسترسی به اینترنت و نگرش بود.
نتیجهگیری: اگرچه در مجموع نگرش مثبت به دورهها وجود دارد ولی با توجه به پایینبودن میانگینهای سه گروه، مهمترین پیشنهاد این تحقیق، تلاش برای بهبود نگرش از طریق آموزش و اطلاعرسانی در مورد فوائد این دورهها و فراهم نمودن امکانات مناسب برای دسترسی بیشتر به اینترنت و تحقیق پیرامون دیگر عوامل مؤثر بر نگرش منابع انسانی میباشد.
علیرضا خاتونی، ناهبد دهقان نیری، فضلاله احمدی، حمید حقانی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: اطلاع از برایندهای آموزش الکترونیکی در مقایسه با روش سنتی، به مدرسین کمک میکند تا در خصوص تهیه و اجرای دورههای آتی آموزشی، از روشهای مؤثرتر استفاده کنند. هدف این پژوهش، مقایسه تأثیر دو روش الکترونیکی و سنتی بر میزان آگاهی پرستاران در خصوص بیماری آنفلوانزای پرندگان بود. روشها: در این مطالعه نیمه تجربی با طرح دو گروهی قبل و بعد از آموزش، ۱۴۰ پرستار درسال ۱۳۸۷به روش تصادفی ساده انتخاب و به روش تخصیص تصادفی به دو گروه «آموزش سنتی» و «آموزش الکترونیکی» تقسیم شدند. گروه سنتی، به روش سخنرانی و گروه الکترونیکی به روش اینترنتی تحت آموزش قرار گرفتند. در هر دو گروه، قبل و بعد از مطالعه، آزمون آگاهی سنجی در خصوص بیماری آنفلوانزای پرندگان، با استفاده از پرسشنامه انجام شد. بین دو گروه و داخل هر گروه، نمرات قبل و بعد، توسط آزمونهای تی زوج و مستقل مقایسه گردیدند. نتایج: طبق آزمون قبل و بعد، هر دو روش آموزش اینترنتی و سنتی در ارتقای میزان آگاهی پرستاران مؤثر بودند (۰۰۱/۰P<) و میزان تأثیر هر دو یکسان بود(۲۲۱/۰p=). نتیجهگیری: اینترنت میتواند همانند روش های آموزش سنتی به نحو مؤثری جهت ارائه برنامههای آموزش مداوم به کار رود. با عنایت به مزایای فراوان آموزش الکترونیکی، بکارگیری آن در برنامههای آتی بازآموزی توصیه میشود.
طاهره چنگیز، فریبا حقانی، رسول معصومی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
تدوین راهنمای موضوعی آموزش پزشکی، تحت شبکه جهانگستر وب: ابزاری برای پژوهشگران در عرصه آموزش
طاهره چنگیز، فریبا حقانی*، رسول معصومی
چکیده
مقدمه: دسترسی به منابع آموزش پزشکی در شبکه جهانگستر وب، یکی از چالشهای اصلی پژوهشگران و مدرسان علوم پزشکی است. هدف این مطالعه طراحی و پیادهسازی راهنمای موضوعی جامع و اختصاصی در زمینه آموزش پزشکی است.
روشها: ابتدا طبقههای راهنمای موضوعی آموزش پزشکی از طریق مرور راهنماهای موجود و نظرات صاحبنظران آموزش پزشکی، تعیین شدند. سپس منابع آموزش پزشکی با استفاده از موتورهای جستجو، ابرموتورهای جستجو، راهنماهای موضوعی، پایگاههای اطلاعاتی، فهرست کتابخانهها و راهنمای پیایندها گردآوری و انتخاب شدند. در مرحله آخر سایت طراحی و پیاده سازی گردید و منابع وارد راهنما شدند.
نتایج: طبقههای اصلی عبارت بودند از مجلات، سازمانها، کتابها، پایگاههای اطلاعاتی و راهنماها، دورههای آموزش پزشکی، مراکز آموزش پزشکی، ارزیابی در آموزش پزشکی، آموزش پزشکی مبتنی بر بهترین شواهد، آموزش پزشکی در ایران، همایشها و کنفرانسها و اصطلاحات آموزش پزشکی. برای افزایش دسترسپذیری، هر یک از این طبقهها به زیر طبقههای مناسب تقسیم شدند. سپس منابع مرتبط با هر طبقه شناسایی و توصیف شدند. به دو روش مرور و جستجوی کلید واژهای می توان به منابع موجود در این راهنما دسترسی پیدا کرد. این راهنما از طریق آدرس (http://medirectory.org) قابل دسترس است.
نتیجهگیری: راهنمای موضوعی آموزش پزشکی که در این مطالعه طراحی و پیادهسازی شد از سایر راهنماها و پایگاههای موجود جامعتر و اختصاصیتر است. همچنین این راهنما قابلیت توسعه توسط کاربران را دارد. این راهنما میتواند به پژوهشگران آموزش پزشکی کمک کند تا سریعتر و راحتتر به منابع مورد نظرشان دسترسی پیدا کنند و از این منابع در تحقیقات و تصمیمگیریهای آموزشی خود استفاده نمایند.
تذکر: مقاله حاضر قبلا به زبان انگلیسی در دوره ۶۶، شماره ۲ مجله Medical Archives ( در سال ۲۰۱۲) منتشر شده و پس از کسب اجازه از مجله فوق الذکر، متن فارسی آن در این مجله منتشر می شود.
واژههای کلیدی: آموزش پزشکی، راهنمای موضوعی، راهنمای اینترنتی، منابع، پژوهش، ابرراهنما، پایگاه دانش
مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی/ خرداد ۱۳۹۱؛ ۱۲(۳): ۱۴۳ تا ۱۵۱
مقدمه
رویکرد مطلوب در آموزش پزشکی، انتخاب بهترین مداخلات آموزشی بر اساس شواهد موجود است. این امر باعث ارتقای صلاحیتهای دانشجویان علوم پزشکی و به تبع آن بهبود مراقبت از بیمار و افزایش سطح سلامت جامعه میشود(۱و۲). در چند دهه اخیر پژوهشهای زیادی در حیطه آموزش پزشکی انجام و منتشر شده است و شواهد آموزشی تا حدودی جای خود را در تصمیم گیریهای آموزشی پیدا کردهاند(۳).
شواهد آموزش پزشکی در قالبهای مختلفی مانند مقالات، کتابها، طرحهای تحقیقاتی، پایاننامهها، گزارشها، چکیده همایشها و صفحات وب منتشر میشوند، اما یکی از چالشهای موجود در استفاده از این شواهد، دسترسی به آنها است. برای دسترسی به مقالات منتشر شده در زمینه آموزش پزشکی میتوان از پایگاههای اطلاعاتی کتابشناختی مثل MEDLINE، EMBASE، CINAHL، ERIC و PsycINFO استفاده کرد، ولی هیچ کدام از این پایگاهها بطور اختصاصی و جامع، مقالات آموزش پزشکی را نمایه نکردهاند(۴).
در شبکه جهانی وب نیز منابع ارزشمندی در زمینه آموزش پزشکی وجود دارد که پژوهشگران و اساتید آموزش پزشکی باید به آن ها دسترسی پیدا کنند، ولی مثل اکثر زمینههای علمی، این منابع به صورت متمرکز و یکجا در دسترس نیستند و بهعلاوه، با اطلاعات نادرست و غیر مرتبط آمیختهشدهاند. این دو مشکل باعث شده است که بازیابی منابع در شبکه اینترنت با مشکلاتی همراه شود(۵).
برای پیداکردن منابع موجود در وب، به طور معمول از سه ابزار اصلی استفاده میشود که عبارتند از موتورهای جستجو (search engines)، ابرموتورهای جستجو (meta search engines) و راهنماهای موضوعی(subject directories)(۶). با اینکه موتورهای جستجو مهمترین و اصلیترین ابزار دستیابی به اطلاعات موجود در وب به شمار میروند(۷)، ولی چون در این ابزارها، گردآوری اطلاعات بدون دخالت انسان و توسط نرم افزار خزنده (Crawler) انجام میگیرد، بنابراین ممیزی کیفیت روی منابع اطلاعاتی نمایه شده صورت نمیپذیرد(۸) و در نتیجه هنگام جستجو ممکن است نتایج بسیار زیاد، نامرتبط و بی کیفیت بازیابی شود.
از جمله ابزارهایی که برای دسترسی به منابع اطلاعات در وب توسعه پیدا کردهاند، راهنماهای موضوعی وب هستند. یک راهنمای موضوعی، مجموعهای از سایتها و صفحات وب است که توسط افراد متخصص شناسایی، بررسی، تجزیه و تحلیل و نمایهسازی میشوند. در این راهنما، سایتهای اینترنتی در یک نظام سلسله مراتبی موضوعی دسته بندی میشوند(۹). به علت دخالت انسان، تعداد منابع تحت پوشش راهنماهای موضوعی کوچکتر از سایر پایگاههای اطلاعاتی قابل جستجو میباشند. به دو روش مرور و جستجوی کلیدواژهای می توان به اطلاعات موجود در راهنماهای موضوعی دست یافت(۱۰). راهنماهای موضوعی را میتوان به دو دسته عمومی (مثل Project Open Directory و Yahoo Directory) و اختصاصی (مثل Medical Matrix) تقسیمبندی کرد.
به طور کلی برتریهای راهنماهای موضوعی نسبت به موتورهای جستجو را میتوان اینگونه بیان کرد: ۱. کیفیت سایتها و منابع تحت پوشش راهنماهای موضوعی بسیار بالاست؛ ۲. راهنماهای موضوعی، منابع اینترنتی را به صورت یک موضوع کلی ارائه میکنند به همین دلیل نیازی به دانستن لغات بسیار اختصاصی برای جستجو نیست؛ ۳. ساختار سلسله مراتبی و قابل مرور آنها یک روش منطقی و ساده را برای دسترسی به منابع وب فراهم میآورد، بنابراین برای کاربران تازه کار یا کسی که در باره موضوع ناآشنایی تحقیق میکنند، نقطه شروع ایدهآلی محسوب میشود؛ ۴. مانعیت یا دقت بازیابی اطلاعات بسیار بالاست و ۵. برای دستیابی به اطلاعات مدت زمان کمتری صرف میشود(۶و۸). بنابراین با در نظر گرفتن این ویژگیها و نیز، نبودن راهنمای موضوعی اختصاصی در این زمینه ، "راهنمای موضوعی آموزش پزشکی" به منظور در دسترس قرار دادن منابع و شواهد آموزش پزشکی در این مطالعه طراحی و پیادهسازی شد.
روشها
در گام اول با برگزاری یک جلسه فوکوس گروپ متشکل از متخصصین آموزش پزشکی، و نیز مرور سایر راهنماهای موضوعی موجود در وب، حیطهها و طبقههای این راهنما تعریف و مشخص شدند. سپس مرحله جستجو، گردآوری و انتخاب منابع شروع شد که بدین منظور منابع زیر مورد جستجو و مرور قرار گرفتند:
الف- موتورهای جستجو: ۱- موتورهای جستجوی عمومی شامل Google، Yahoo و Bing، ۲- موتورهای جستجوی علمی شامل Google Scholar و Scirus.
ب- ابرموتورهای جستجو (Mamma و Dogpile).
ج- راهنماهای موضوعی: ۱- راهنماهای موضوعی عمومی (DMOZ، Yahoo! Directory، Infomine و IPL۲)، ۲- راهنماهای موضوعی تخصصی (Medical Matrix)
د. پایگاههای اطلاعاتی: ۱- هسته (MEDLINE و ERIC، ۲- کلیدواژهای (RDRB).
ه. کاتالوگ کتابخانهها (کتابخانه ملی پزشکی آمریکا، کتابخانه کنگره و کتابخانه ملی ایران)
و. انجمنها و مؤسسات حرفهای (AMEE، SDRME، FAIMER، IIME و ...)
ز. دایرکتوری مجلات (اولریخ وب، ژورنال سیک)
ض. سایر (آمازون و گوگل بوک).
کلیدواژههای مورد استفاده عبارت بودند از: (medical education, assessment, curriculum, learning and teaching, courses, educators, associations, resources, journals) که بسته به ابزار مورد جستجو از ترکیبی از آنها همراه با عملگرهای بولی استفاده میشد.
مرحله بعدی، بعد فنی کار یعنی طراحی و پیادهسازی سایت بود که با همکاری پژوهشگران و طراحان سایت انجام گرفت. در این مرحله دامنه، میزبان و سیستم مدیریت محتوای مناسب انتخاب شدند. و بالاخره گام آخر، ورود دادهها و منابع به راهنمای موضوعی بود که توسط پژوهشگران انجام گردید.
نتایج
با جلسه فوکوس گروپ و مرور سایر دایرکتوریها، ۱۱ طبقه اصلی و ۴۹ طبقه فرعی برای راهنمای موضوعی آموزش پزشکی در نظر گرفته شد که در شکل ۱ نشان داده شدهاند.
از طریق دو آدرس اینترنتی http://medirectory.org و http://www.medirectory.ir میتوان به این راهنما
شکل ۱: طبقههای اصلی و زیر طبقههای راهنما
دسترسی پیدا کرد. در شکل ۲ نمایی از صفحه خانگی راهنما نشان داده شده است.
شکل ۲: صفحه خانگی راهنمای موضوعی آموزش پزشکی
تمام سایتها و منابعی که در این راهنما پوشش داده شدهاند، به صورت خلاصه و کاربردی مورد توصیف قرار گرفتهاند. برای مثال توصیف مجله آموزش پرستاری در شکل ۳ قابل مشاهده است.
شکل ۳: نمونه توصیف یک مجله در راهنمای موضوعی آموزش پزشکی
به دو روش مرور طبقهها (Browsing) و جستجوی کلیدواژهای میتوان به منابع موجود در این راهنما دسترسی پیدا کرد. جستجو به دو صورت ساده و پیشرفته میتواند انجام بگیرد و نیز امکان استفاده از عملگرهای بولی AND، OR و NOT وجود دارد. در شکل ۴ فرم جستجوی پیشرفته سایت نشان داده شده است.
شکل ۴: فرم جستجوی پیشرفته راهنمای موضوعی آموزش پزشکی
امکان اضافه کردن منابع توسط کاربران سایت وجود دارد. برای این منظور کاربران میتوانند از فرم "Suggest a Recourse" استفاده کنند. از طریق این فرم کاربران میتوانند اطلاعات زیر را برای یک منبع وارد نمایند: عنوان، آدرس دسترسی، توصیف کوتاهی از آن منبع و انتخاب طبقه مناسب برای آن. بعد از ثبت منابع توسط کاربران، مدیر سایت آنها را بررسی میکند و در صورت داشتن کیفیت مناسب و معیارهای ورود در پایگاه ثبت خواهند شد. (شکل ۵)
سایر بخشهای این راهنما عبارتند از:
• تماس با ما (Contact Us): کاربران میتوانند توسط فرم تماس با ما، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در باره این راهنما به مدیران سایت بیان نمایند.
• منابع (References): شامل لیست منابع و ابزارهایی است که در توسعه این راهنما بکار گرفته شدهاند.
• راهنما (Help): در این بخش راهنمای استفاده از سایت شرح داده شده است.
• درباره ما (About US): این صفحه اطلاعاتی را درباره پروژه و توسعه دهندگان آن ارائه میدهد.
بحث
راهنمای موضوعی آموزش پزشکی با ۱۱ طبقه اصلی و حدود ۵۰ زیر طبقه، منابع مفیدی را به صورت جامع و اختصاصی در زمینه آموزش پزشکی- که از طریق وب قابل دستیابی است، در اختیار پژوهشگران و آموزشگران علوم پزشکی قرار داده است.
شکل ۵: فرم پیشنهاد منبع توسط کاربران سایت
راهنمای موضوعی آموزش پزشکی تفاوتهایی با سایر ابزارهای موجود دارد. برای مثال منابعی که در قسمت لینکهای مفید بنیاد بینالمللی توسعه پژوهش و آموزش پزشکی (FAIMER) معرفی شدهاند، از لحاظ تعداد کمتر از راهنمای موضوعی آموزش پزشکی است و همچنین هیچگونه توصیفی برای منابع ارائه نشده است و فقط عنوان و آدرس اینترنتی آنها آورده شده است(۱۱). در حالی که یکی از ویژگیهای جالب توجه راهنمای ما، توصیف کوتاه منابع معرفی شده است که باعث میشود خواننده بهتر و سریعتر برای استفاده از آن منابع تصمیم گیری نماید. منابعی که توسط انجمن اروپایی آموزش پزشکی (AMEE) معرفی شدهاند، گذشته از تعداد اندک آنها نسبت به راهنمای موضوعی آموزش پزشکی، فقط در سه طبقه تحت عنوان مجلات، سازمانها و پایگاه های اطلاعاتی و سایتهای مفید گردآوری شدهاند و نیز فاقد توصیف هستند(۱۲). راهنماهای موضوعی عمومی هم مثل اینفوماین، کتابخانه عمومی اینترنت، یاهو دایرکتوری و اوپن دایرکتوری، منابع آموزش پزشکی را به صورت خیلی محدود معرفی کردهاند و آنچه تحت طبقه «آموزش پزشکی» آورده شده است، معمولاً آدرس اینترنتی دانشکدههای پزشکی، دورههای آموزش مداوم پزشکی و برنامههای دستیاری میباشند(۱۳تا۱۶). بنابراین به نظر میرسد که راهنمای موضوعی آموزش پزشکی هم از لحاظ جامعیت و هم از لحاظ اختصاصی بهتر از ابزارهای موجود است.
به طور کلی میتوان نقاط قوت راهنمای موضوعی آموزش پزشکی را به شرح زیر بیان کرد:
۱. اختصاصی بودن: برخلاف اکثر راهنماها و ابزارهای موجود، این راهنما به طور اختصاصی و ویژه به مقوله آموزش پزشکی پرداخته است؛
۲. جامعیت: تعداد منابع معرفی شده در این راهنما بیشتر از سایر راهنماها و ابزارهایی که در بالا به آنها اشاره شد، است؛
۳. قابلیت دسترسی بالا: با توجه به اینکه منابع موجود در این راهنما در طبقهبندیهای منظم و منطقی قرار گرفتهاند، بنابراین مرور آنها به راحتی امکانپذیر است. علاوه بر آن با جستجوی کلید واژهای که هم میتواند به صورت ساده و هم پیشرفته صورت بگیرد، میتوان به این منابع دسترسی پیدا کرد. همچنین امکان استفاده از عملگرهای بولی شامل AND، OR و NOT وجود دارد؛
۴. ارائه توصیف برای هر منبع: در این راهنما بر خلاف اکثر ابزارهای موجود، برای هر منبع، توصیف کوتاه ولی منطقی ارائه شده است تا خوانندگان بهتر از آنها استفاده نمایند؛
۵. کاربر پسند بودن: ظاهر و قالب سایت ساده، و استفاده از آن بسیار آسان است؛
۶. قابلیت ارائه منبع از سوی کاربران: در سایت امکانی فراهم شده است که کاربران بتوانند منابع مفید و مرتبط را که ممکن است در سایت موجود نباشد، معرفی نمایند تا پس از بررسی و تأیید آن به راهنما وارد شود.
۷- توجه به سایتهای ایرانی آموزش پزشکی: ویژگی منحصر به فرد این راهنما است که علاوه بر معرفی منابع و سازمانهای آموزش پزشکی ایرانی به جامعه پژوهشگران ایرانی، امکان عرضه بیشتر این منابع را در عرصه های بین المللی نیز فراهم میآورد و از این رو، شاید گامی در جهت تحقق اهداف نقشه جامع علمی کشور محسوب شود.
این راهنما دارای محدودیتهایی نیز هست ولی بیشتر این محدودیتها به ماهیت «راهنماهای موضوعی» بر میگردد، از جمله این که اندازه پایگاه راهنماهای موضوعی کوچکتر از ابزارهایی مانند موتورهای جستجو است، منابع معمولاً با تأخیر روزآمد میشوند، به خاطر دخالت انسان ممکن است منابع بالقوه مفیدی نادیده شوند و به روز کردن و نگهداری آنها هزینهبر است(۸). با این وجود تا حد امکان سعی شده است این محدودیتها برطرف گردد. برای مثال اسکریپت مورد استفاده در طراحی سایت قادر است به صورت اتوماتیک لینکهای شکسته و غیر معتبر را تشخیص و به مدیر سایت گزارش دهد. یا امکان پیشنهاد منبع از سوی کاربران سایت، باعث میشود منابع مفیدی که شاید نادیده گرفته شدهاند، معرفی شوند. محدودیت دیگر عدم برنامه نویسی و کد نویسی اختصاصی برای سایت بود که با توجه به محدودیتهای مالی، برنامهنویسی اختصاصی امکانپذیر نشد و ما به ناچار از اسکریپت آماده استفاده کردیم که تا حدودی از انعطافپذیری سایت کاسته است. با این وجود در صورت فراهم شدن پشتیبانی مالی، امکان طراحی مجدد و انتقال اطلاعات به پایگاه داده جدید وجود دارد.
نتیجهگیری
به طور کلی راهنمای موضوعی آموزش پزشکی به پژوهشگران و آموزشگران علوم پزشکی کمک میکند تا به منابع مفید و معتبر در زمینه آموزش پزشکی به طور ساده و راحتتر دسترسی پیدا کنند و از این منابع در تحقیقات و تصمیمگیریهای آموزشی خود استفاده نمایند. بازخوردهای اصلاحی پژوهشگران و کاربران سایت و نیز پشتیبانیهای مالی-فنی سازمانهای مرتبط، میتواند به ادامه فعالیت و پویایی راهنمای موضوعی آموزش پزشکی کمک شایان توجهی نمایند.
تشکر و قدردانی
این پژوهش با حمایت مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفته که بدین وسیله از ایشان قدردانی می گردد.
منابع
۱. Nuthalapaty FS, Casey PM, Cullimore AJ, Dugoff L, Abbott JF, Chuang AW, et al. To the point: a primer on medical education research. Am J Obstet Gynecol.[Article in Press].
۲. Harden RM, Grant J, Buckley G, Hart IR. BEME Guide No. ۱: Best evidence medical education. Med Teach. ۱۹۹۹۲۱(۶):۵۵۳-۶۲.
۳. Norman G. Research in medical education: three decades of progress. BMJ. ۲۰۰۲۳۲۴(۷۳۵۳):۱۵۶۰.
۴. Haig A, Dozier M. BEME Guide no ۳: systematic searching for evidence in medical education--Part ۱: Sources of information. Med Teach. ۲۰۰۳۲۵(۴):۳۵۲-۶۳.
۵. Bin L, Lun KC. The retrieval effectiveness of medical information on the web. Int J Med Inform. ۲۰۰۱۶۲(۲-۳):۱۵۵-۶۳.
۶. Kousha K. [Abzarhaye Kavoush dar Internet: Osoul, Maharatha va Emkanate Jostjoo dar Web]. Tehran: ketabdar ۲۰۰۲. [Persian].
۷. Melucci M, Baeza-Yates R. Advanced Topics in Information Retrieval. London: Springer ۲۰۱۱.
۸. Kiley R. Medical information on the internet: A guide for health professionals. ۳rd ed: Churchill Livingstone ۲۰۰۳.
۹. Oakland Community College libraries. Glossary of Library and Internet Terms. [cited ۲۰۱۲ ۱۰ Feb] Available from: http://www.oaklandcc.edu/library/glossary.asp.
۱۰. Franklin University Library. Glossary Of Commonly Used Internet/World Wide Web Terms. [cited ۲۰۱۲ ۱۰ Feb] Available from: http://www.franklin.edu/library/instructional-resources/writing-guides/internet-terms-glossary.
۱۱. Foundation for Advancement of International Medical Education and Research. Useful Links: Resources for Health Professions Educators. [cited ۲۰۱۱ ۶ Dec] Available from: http://www.faimer.org/links/educators.html.
۱۲. Association for Medical Education in Europe. Links and Resources. [cited ۲۰۰۱ ۶ Dec] Available from: http://www.amee.org/index.asp?tm=۱۷.
۱۳. bout the Open Directory Project. [cited ۲۰۱۲ ۱۵ Feb] Available from: http://www.dmoz.org/docs/en/about.html.
۱۴. Yahoo! Directory. ۲۰۱۲ [cited ۱۵ Feb] Available from: http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!_Directory.
۱۵. Welcome to INFOMINE! [cited ۲۰۱۲ ۱۵ Feb] Available from: http://infomine.ucr.edu/about/.
۱۶. About ipl۲. [cited ۲۰۱۲ ۱۵ Feb] Available from: http://www.ipl.org/div/about/index.html.
Design and Implementation of a Web directory for Medical Education (WDME): a Tool to Facilitate Research in Medical Education
Tahereh Changiz۱, Fariba Haghani۲, Rasoul Masoomi۳
Abstract
Introduction: Access to the medical education resources on the web is one of current challenges for researchers and medical science educators. The purpose of current project was to design and implement a comprehensive and specific subject/web directory of medical education.
Methods: First, the categories to be incorporated in the directory were defined through reviewing related directories and obtaining medical education experts’ opinions in a focus group. Then, number of sources such as (Meta) search engines, subject directories, databases and library catalogs searched/browsed for selecting and collecting high quality resources. Finally, the website was designed and the resources were entered into the directory.
Results: The main categories incorporating WDME resources are: Journals, Organizations, Best Evidence in Medical Education, and Textbooks. Each category is divided into sub-categories and related resources of each category are described shortly within it. The resources in this directory could be accessed both by browsing and keyword searching. WDME is accessible on http://medirectory.org.
Conclusions: The innovative Web Directory for Medical Education (WDME) presented in this paper, is more comprehensive than other existing directories, and expandable through user suggestions. It may help medical educators to find their desirable resources more quickly and easily hence have more informed decisions in education.
The full text of this paper has been already published in English in Med. Arh,۲۰۱۲. Vol ۶۶ (issue ۲), pp ۱۳۳-۱۳۶, and by kind permission from that journal, its full text in Persian is now published in Iranian Journal of Medical Education.
Keywords: medical education, web directory, resources, research, metadirectory, knowledge base.
Addresses:
۱. Associated professor, Medical Education Research Center, Isfahan University of Medical Science, Isfahan, Iran. Email: changiz@edc.mui.ac.ir
۲ () Assistant Professor, Department of Medical Education, Medical Education Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. Email: haghani@edc.mui.ac.ir
۳Ph.D student, Medical Education Department, Faculty of Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. Email: masoomi@edc.mui.ac.ir
سجاد رضائی، محمدباقر کجباف، سیدولی اله موسوی، سید حشمت اله موسوی،
دوره ۱۲، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: عملکرد تحصیلی سازهی واحدی نیست و برنامهریزی برای ارتقای آن در دانشجویان، اقدامات آموزشی گستردهای را میطلبد. پژوهش حاضر به عواملی نظیر ابعاد مختلف کیفیت زندگی، میزان استفاده دانشجویان از اینترنت و چگونگی نگرش آنها نسبت به اعتیاد و مواد مخدر که بهطور بالقوه در عملکرد تحصیلی دانشجویان نقش دارند میپردازد و یک الگوی پیشبینی ارائه میدهد.
روشها: در یک پژوهش توصیفی مقطعی از ۱۰۶ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی ۹۰-۸۹ به شیوه پیاپی نمونهگیری بهعمل آمد و هر یک از آنها به فرم کوتاه پرسشنامه زمینهیابی سلامت (SF-۳۶)، پرسشنامه نگرشسنج نسبت به اعتیاد و به سؤالی در مورد این که چندساعت در هفته از اینترنت استفاده میکنند، پاسخ دادند. آخرین معدل کل اکتسابی دانشجویان نیز بهعنوان شاخصی برای عملکرد تحصیلی آنان در نظر گرفته شد. دادهها با استفاده از آزمونهای t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و دو رشتهایِ نقطهای و رگرسیون چندگانه بهروش همزمان تحلیل گردیدند.
نتایج: یافتهها نشانگر آن بود که این عوامل مفروض مجموعاً ۳۴% از واریانس مشترک عملکرد تحصیلی را تبیین مینمایند (۰۱/۰p<). در مدل نهایی، متغیر میزان استفاده از اینترنت خارج شد اما ابعاد مختلف کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمی (۰۰۱/۰p=)، ایفای نقش جسمی (۰۰۲/۰p=)، درد بدنی (۰۳/۰p=)، سلامت عمومی (۰۰۴/۰p=)، سلامت جسمی (۰۰۱/۰p=) و همچنین نگرش نسبت به اعتیاد (۰۰۱/۰p=) به طور معناداری توانستند میزان عملکرد تحصیلی را پیشبینی نمایند.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن بود برخی از ابعاد کیفیت زندگی دانشجویان و نیز نگرش منفی آنها نسبت به اعتیاد میتواند در ارتقای موفقیت تحصیلی آنان تأثیرگذار باشد. بنابراین لازم است برنامهریزیهای آموزشی سلامت محور با هدف دستیابی به حداکثر عملکرد تحصیلی در دانشجویان طرحریزی گردد.
حسین کریمی مونقی، محمدرضا آرمات،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: امروزه شیوههای نوین آموزش و تربیت نیروی متخصص در حرف پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. در این نوشته، وبکوئست (WebQuest) به عنوان شیوهای جدید از آموزش مبتنی بر پویش (inquiry based learning) برای یافتن پاسخ سؤالات با دسترسی منابع عمدتاً اینترنتی، معرفی شده و کاربرد آن در آموزش علوم پزشکی، و به ویژه آموزش پرستاری تشریح میگردد.
روشها: جهت دستیابی به مقالات مرتبط با موضوع وب کوئست، از جستجوی الکترونیک در بانکهای اطلاعاتی معروف از جمله PubMed، Google Scholar، Science Direct، Nursing Consult، CINAHL، Web of Knowledge با کلید واژههای مرتبط باwebquest استفاده گردید. مقالات مرتبط با وب کوئست در علوم پزشکی بسیار محدود بود و در ایران مقاله پژوهشی یافت نشد.
نتایج: وبکوئست، شیوهای نوآورانه، یادگیرنده-محور، و مبتنی بر فعالیتهایی توأم با تلاش و پویش جهت یادگیری است که از فنآوری رایانه برای درگیر ساختن و برانگیختن یادگیرندگان به شکل انفرادی یا مشارکتی در جهت جستجو، تحلیل و ترکیب دادهها و با هدف ساختن دانش یا معنای جدید بهره میبرد. وبکوئستها به عنوان یک شیوه آموزشی یادگیرنده-محور، مهارتهای شناختی در سطوح بالا از جمله تجزیه، ترکیب، ارزشیابی و قضاوت، تفکر انتقادی، روحیه جستجوگری و حل مسأله را تسهیل نموده و ارتقا میبخشند. وبکوئستها بر اساس ایدهی جستجو و تحقیق و نیز نظریه سازندهگرایی، یادگیرندگان را در یادگیری مشارکتی و پروژههای گروهی درگیر میسازند. علاوه بر این، ارتباطی قوی بین وبکوئستها و تکنیکهای چندرسانهای وجود دارد که فرصتهای مهمی برای استفاده از منابع اینترنتی در آموزش و یاددهی فراهم میکند.
نتیجهگیری: در کشور ما مفهوم وبکوئست، نه تنها در آموزش و پرورش عمومی، بلکه در آموزشهای دانشگاهی و به خصوص در علوم پزشکی مفهومی ناشناخته است. معرفی این شیوه نوین آموزشی در حوزه علوم پزشکی که بنیادهای آن بر رویکردهای نوین یادگیری-یاددهی استوار است میتواند دریچهای تازه بگشاید و یادگیرندگان را در این رشتهها به یادگیریهای موثرتر، عمیقتر و پایدارتر تشویق نماید.
نیکو یمانی، کبری صالحی، نیر سادات مصطفوی، مهسا شکور،
دوره ۱۳، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از موضوعات مطرح در آموزش امروزی تلفیق تکنولوژیهای جدید با آموزش است که در این میان در دهههای اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) بیش از بقیه تکنولوژیها در آموزش به کار میرود. هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش برخی از عوامل زمینهای در آشنایی و بهکارگیری فناوری اطلاعات توسط اعضای هیأتعلمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
روشها: دراین پژوهش توصیفی مقطعی که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد، ۲۳۴ نفر از اعضای هیأتعلمی به صورت نمونهگیری ساده سهمیهای وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه محققساخته برای بررسی میزان استفاده و آشنایی با فاوا بود که روایی محتوای آن توسط ۱۰ نفر از اساتید حوزه آموزش تأیید شد و پایایی آن بر اساس الفا کرونباخ ۸۵/۰ به دست آمد. پس از جمعآوری اطلاعات با کمک آزمونهای آماری توصیفی و استنباطی تحلیل دادهها انجام شد.
نتایج: یافتههای حاصل از اطلاعات ۲۰۱ پرسشنامهها تکمیل شده نشان داد، میانگین نمره خود ارزیابی آشنایی با کامپیوتر از مجموع ۵ نمره ۱۵/۱±۹۸/۳ و آشنایی با اینترنت ۷۱/۰±۹۸/۲ بود. آشنایی با کامپیوتر مردها، بیشتر از زنان، استادیارها بیش از دیگر مرتبههای علمی و مقطع سنی کمتر از ۳۵ سال نیز بیش از بقیه بود و این اختلافها معنادار بود(۰۵/۰p<). در بررسی رابطه آشنایی و بهکارگیری کامپیوتر و اینترنت با سابقه تدریس همبستگی منفی و معنادارمشاهده شد(۰۵/۰p<). ۲/۶۲% اساتید سه الی چهار ساعت و بیشتر از چهارساعت از کامپیوتر استفاده میکردند. میزان بهکارگیری کامپیوتر در سن کمتر از ۳۵ سال بیش از بقیه و در بین گروههای بالینی و غیر بالینی نیز اختلاف معنادار بود(۰۵/۰ p<).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این پژوهش میزان آشنایی و بهکارگیری فاوا در بین همه گروههای اعضای هیات علمی کمتر از حد انتظار و در عین حال یکسان نبوده و با افزایش سن و بالینی بودن هیات علمی، میزان بهکارگیری فاوا کاهش مییابد و لازم است این متغیرها در برنامههای توانمندسازی اساتید در نظر گرفته شود.
زیبا محمدی، علیرضا خاتونی، محمد حیدری، مسعود بحرینی،
دوره ۱۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: علیرغم مزایای متعددی که اینترنت به همراه دارد، با مشکلات جدی نیز همراه است که مهمترین آنها مسأله وابستگی به اینترنت است. هدف این پژوهش تعیین میزان وابستگی به اینترنت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بوده است.
روشها: در مطالعهای توصیفی مقطعی، ۳۸۴ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به روش تصادفی طبقهای وارد مطالعه شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد یانگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمونهای آماری t مستقل و آنالیز واریانس) استفاده شد.
نتایج: یافتههای حاصل از ۳۵۰ پرسشنامه تکمیل شده نشان داد ۷/۹۱% دانشجویان دچار وابستگی خفیف به اینترنت بودند و تنها ۳/۰% وابستگی شدید به اینترنت داشتند. در مقایسهی میانگین امتیاز وابستگی به اینترنت برحسب متغیرهای جنسیت (۳۵۶/۲t=،۰۱۹/۰P=)، سن(۴۲۶/۳f=، ۰۳۴/۰P=)، وضعیت تأهل(۴۴۷/۴t=، ۰۰۱/۰>P)، رشته تحصیلی(۳/۴f=، ۰۰۱/۰>P)، داشتن کامپیوتر شخصی(۳۸۸/۴t=، ۰۰۱/۰>P)، میزان آشنایی با رایانه(۵۴۷/۶f=، ۰۰۱/۰>P) و اینترنت(۴۵۸/۶f=، ۰۰۲/۰P=)، و دلیل استفاده از اینترنت(۳۸۳/۳f=، ۰۰۱/۰>P)، تفاوت آماری معناداری یافت شد.
نتیجهگیری: با عنایت به میزان بالای وابستگی خفیف به اینترنت در میان دانشجویان دانشگاه، تدوین برنامههای آموزشی جهت آشنایی دانشجویان با مخاطرات ناشی از وابستگی به اینترنت ضروری مینماید.
میلاد مهرآرام، مهناز بهادرانی، زهرا باقرصاد،
دوره ۱۵، شماره ۰ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: امروزه یادگیری الکترونیک به عنوان یکی از بسترهای مؤثر آموزشی در برنامههای آموزش مداوم محسوب میشود. مشارکت در یادگیری الکترونیک وابسته به سطح آمادگی فراگیران است. لذا پژوهشگر بر آن شد تا مطالعهای با هدف تعیین دانش، نگرش، توانایی و آمادگی فراگیران دورههای آموزش مداوم پزشکی در رابطه با یادگیری الکترونیک انجام دهد. روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد ۳۰۰ نفر از فراگیران مشمول دورههای آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از میان شرکتکنندگان دورههای پاییز و زمستان ۱۳۹۳ به روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند. جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه محقق ساخته بود که در جلسات آموزش مداوم حضوری تکمیل گردید. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن) استفاده شد. نتایج: میانگین نمره واحدهای مورد مطالعه در توانایی و دانش (۲۳±۸/۳۷)، نگرش (۴/۱۸±۳/۷۴) و آمادگیهای مورد نیاز (۸/۲۲±۷/۶۰) به دست آمد. همچنین، نتایج این مطالعه نشان داد که بین مدت زمان استفاده از رایانه و اینترنت با توانایی و دانش، نگرش و آمادگیهای مورد نیاز یادگیری الکترونیک رابطه معنادار وجود دارد (۰۰۱/۰>p). بین نمره توانایی و دانش با نگرش و سنجش آمادگی مورد نیاز رابطه معنادار وجود داشت (۰۰۱/۰>p). همچنین یافتهها نشان دادند که متغیرجنس در میزان توانایی و دانش (۰۸/۰=p)، نگرش (۱۳۴/۰=p) و آمادگیهای مورد نیاز (۵۴/۰=p) برای آموزشهای الکترونیک تاثیری نداشت . نتیجهگیری: نتایج به دست امده از این مطالعه نشان داد که فراگیران دورههای آموزش مداوم پزشکی، علیرغم نگرش و آمادگی مورد نیاز جهت دریافت اطلاعات از طریق الکترونیک، آگاهی لازم را در این زمینه ندارند. به نظر میرسد، مسؤولان در امر پیادهسازی این شیوه آموزشی، باید در راستای ارتقای دانش افراد اقدامات لازم را انجام دهند.
فریبا حقانی، حبیباله رضایی،
دوره ۱۷، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: اساتید پزشکی اغلب در حال جستجوی ابزارهای جدید هستند که با استفاده از آن تدریس کنند ودر سال های اخیر این ابزارها در تکنولوژی مبتنی بر اینترنت یافت میشود. هدف از انجام این مطالعه بررسی ابزارها، مواد و روشهای آموزشی مبتنی بر اینترنت در آموزش علوم پزشکی است.
روشها: در این مطالعه مروری پایگاههای اطلاعاتی فارسی شامل sid، Iranmedex، Irandoc و Magiran با کمک کلید واژههایی شامل شبکه اجتماعی، تدریس، آموزش و اینترنت همچنین پایگاههای اطلاعاتی لاتین شامل PubMed، Eric با کلید واژههای social network،teaching، education، internet مورد جستجو قرار گرفت.
نتایج: در جستجوی مقدماتی ۸۰۰ مقاله به دست آمد که پس از حذف مقالات تکراری ۴۹۰ مقاله باقی ماند. در این میان پس از مطالعه عنوان و چکیده و در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج ۳۳ مقاله وارد مرور شد. یافتهها در سه دسته قرار داده شد. در دسته ابزارها، میتوان به سیستمهای مدیریت یادگیری، شبکههای اجتماعی و ابزارهای موبایل، در دسته مواد، به پادکستها (Podcasts) و وادکستها (Vodcasts) و در دسته روشهای آموزش میتوان به یادگیری بر اساس موبایل (Mobile learning)، بلاگ گزارش صبحگاهی (Morning report blog) و بلاگ معاینات بالینی اشاره کرد.
نتیجهگیری: روشهای متنوع آموزش مبتنی بر اینترنت مانند یادگیری از طریق موبایل، پادکستینگ وجود دارد که قابلیتهای استفاده بالایی در آموزش پزشکی دارند. توصیه میشود که در کارگاههای آموزشی توانمندسازی اساتید با این روشها آشنا شوند تا به سوی استفاده کارآمد از این روشها گام بردارند.
مریم پورمیرزایی، قاسم عسکری زاده،
دوره ۱۷، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: با توجه به این که اعتیاد به اینترنت پدیدهای مزمن و همراه با صدمات جدی است و استفاده نامناسب از اینترنت در بین دانشجویان رو به افزایش است این پژوهش با هدف پیشبینی اعتیاد به اینترنت بر اساس عوامل زمینه ساز مانند تیپ شخصیتی D و سبکهای شوخطبعی و بررسی رابطه آن با عملکرد تحصیلی انجام شد.
روشها: در این پژوهش توصیفی همبستگی جامعه پژوهش کلیه دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان به تعداد
۶۰۰ نفر در سال ۱۳۹۴ بودند که ۲۷۰ نفر از آنها با استفاده از جدول کرجسی مورگان و روش نمونهگیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامههای اعتیاد به اینترنت یانگ (Young)، تیپ شخصیتی D دنولت (Denollet) و سبکهای شوخطبعی مارتین(Martin) جمعآوری شدند. از معدل نیز برای سنجش عملکرد تحصیلی استفاده شد. دادهها با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (رگرسیون گام به گام و آزمون t) تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بین دانشجویان دارای تیپ D و تیپ غیر D از نظر سبکهای شوخطبعی خود ارتقایی (۰۰۰۱/۰=p) و خودشکنانه (۰۱/۰=p) و اعتیاد به اینترنت (۰۰۱/۰=p) تفاوت معنادار وجود دارد و مؤلفه هیجان منفی و سبک شوخطبعی خود شکنانه در مجموع ۲۳ درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت را پیشبینی میکند (۰۳۸/۰p=, ۰۰۰۱/۰=p). همچنین اعتیاد به اینترنت با کاهش عملکرد تحصیلی هم بسته است (۰۴۷/۰=p).
نتیجهگیری: با توجه به نقش بیشتر تیپ شخصیتی D در پیشبینی اعتیاد به اینترنت، پیشنهاد میشود هنگام ارزیابی اعتیاد به اینترنت، تیپ شخصیتی افراد در نظر گرفته شود و به تأثیر اعتیاد به اینترنت بر عملکرد تحصیلی دانشجویان توجه شود.