محمد حامد قطبی، اکرم ثمری خلج،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده
چکیده
مقدمه. با گسترش سریع فناوری اطلاعرسانی و در رأس آن, شبکه سراسری جهانی (اینترنت)، اطلاعرسانی علوم پزشکی نیز با همین سرعت توسعه مییابد. هم اکنون اکثر مجلات، مقالات سالهای اخیر خود را به صورت آنلاین (Online) در اختیار گذاشتهاند. اگرچه با قرار گرفتن مدلاین (MEDLINE) بر روی شبکه جهانی و در دسترس بودن چکیده مقالات, تا حدودی نیازهای محققین برطرف میشود, اما مشکل اساسی, دسترسی به متن کامل مقالات بوده است. این مطالعه به منظور تعیین امکان دستیابی سریع و آسان و کم هزینه به متون کامل مقالات پزشکی طراحی گردید.
روشها. در یک مطالعه توصیفی, با مراجعه به سه دانشگاه علوم پزشکی در تهران, وضعیت سیاهه مجلات موجود آنها اخذ شد. همچنین با جستجوی سایتهای عرضهکننده متن کامل رایگان مقالات, امکانات این سایتها بررسی شد و از طرف دیگر, شرکتهای عرضهکننده متن کامل مقالات (delivery Document) و نوع و روش خدمات و هزینههای آنها مشخص گردید.
نتایج. دانشگاه علوم پزشکی ایران با حدود ۳۰۰۰ عنوان مجله چاپی از وضعیت مطلوبتری برخوردار بود. این مقدار برای دانشگاههای تهران و شهید بهشتی به ترتیب ۱۳۰۰ و ۱۰۰۰ بود.
بحث. به نظر میرسد برای دستیابی به متن کامل مقالات, استفاده از بانکهای اطلاعاتی و منابع داخلی موجود در کتابخانههای علوم پزشکی, با توجه به غنی بودن آنها و همچنین صرف هزینه ناچیز, در اولویت قرار دارد. در این صورت, ایجاد یک سیستم امانت بین کتابخانهای در داخل کشور بسیار مفید و حتی ضروری خواهد بود.
فرزانه امین پور،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
اطلاعرسانی پزشکی، حیطهای از علوم است که در آن از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای پیشبرد پژوهشهای پزشکی، آموزش پزشکی و همچنین بهینهسازی خدمات بهداشتی و درمانی استفاده میشود. این شاخه به مطالعه اطلاعات پزشکی و دادههای موجود، و همچنین ذخیره، بازیابی و استفاده از این اطلاعات برای حل مسائل و تصمیمگیری مناسب میپردازد و هدف اصلی آن، کمک به تیم بهداشتی و درمانی در جهت ارتقای شیوه و بهبود نتایج عملکرد آنان است. اطلاعرسانی پزشکی دارای رویکردها و کاربردهای مختلفی است که مهمترین آنها، پزشکی از راه دور (Telemedicine)، پروندههای پزشکی الکترونیکی، بازیابی اطلاعات و سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری است. کاربردهای مختلف اطلاعرسانی پزشکی از طریق کاهش در اشتباهات پزشکی، ارائه اطلاعات پزشکی مورد نیاز به بیماران، فراهمساختن امکان دسترسی پزشکان به دانش و اطلاعات روزآمد است که به حصول نتایج بهتر در درمان بیماران و کاهش هزینههای مربوط به خدمات بهداشتی و درمانی کمک میکند.