مریم سادات کیافر، حسین کارشکی، فرح هاشمی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: از آنجایی که انگیزش، موتور حرکتدهنده انسان است، شناسایی زیربناهای آن به خصوص در حیطههای تحصیلی و آموزشگاهی به منظور رشد و پیشرفت جامعه مهم و ارزشمند میباشد. هدف اصلی از پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای امید و خوشبینی در پیشبینی انگیزش تحصیلی دانشجویان است.
روشها: در این مطالعه توصیفی جامعهی آماری دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی ۹۱-۱۳۹۰ بودند، که تعداد ۳۵۰ نفر از آنان به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند (۲۱۸ نفر از دانشگاه فردوسی و ۱۳۲ نفر از دانشگاه علوم پزشکی). برای جمعآوری دادهها از پرسشنامهی امید اسنایدر و مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و پرسشنامه خوشبینی شییر و کارور استفاده شد. دادهها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمام متغیرهای پژوهش همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد: همبستگی انگیزش و تفکر عامل (۰۱/۰, p<۵۲/۰r=)، انگیزش و تفکر راهبردی (۰۱/۰, p<۴۰/۰r=)، انگیزش و خوشبینی (۰۱/۰, p< ۳۴/۰r=)، تفکر راهبردی و تفکر عامل (۰۱/۰, p<۵۷/۰r=)، تفکر عامل و خوشبینی (۰۱/۰, p<۵۱/۰r=)، تفکر راهبردی و خوشبینی (۰۱/۰, p<۳۲/۰r=). نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان میدهد که مجموع باورهای امید و خوشبینی میتوانند انگیزش تحصیلی دانش جویان را پیشبینی کنند (۰۰۱/۰>p، ۷۸۰/۳۳=(۲۲۵/۳)F). آزمون معناداری ضرایب رگرسیون نیز نشان میدهد که تفکر راهبردی (۰۵/۰>p، ۱۷۳/۲=t) و تفکر عامل (۰. ۰۵>p، ۳۲۶/۵=t) به لحاظ آماری ارتباط معناداری دارد، اما ضریب رگرسیون خوشبینی به لحاظ آماری معنادار نبود. بین دو گروه دختر و پسر تنها در متغیر انگیزه تحصیلی تفاوت معناداری دیده شد و بین دو دانشگاه در هیچ یک از متغیرها تفاوت معناداری دیده نشد.
نتیجهگیری: مطابق نتایج به دست آمده امید متغیری است که با انگیزش تحصیلی رابطه دارد و در موقعیتهای تحصیلی باید بر آن تأکید گردد.