مقدمه: فرسودگی حالتی منفی از خستگی فیزیکی، هیجانی و ذهنی است که با حس عمیق شکست از کار همراه شده است. بنابراین شناسایی عوامل تأثیرگذار بر آن ضرورت دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط کیفیت تجارب یادگیری با فرسودگی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
روشها: دراین پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی، جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی کرمان در سال ۱۳۹۳ تشکیل دادند که ۳۰۳ نفر با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامههای کیفیت تجارب یادگیری، فرسودگی تحصیلی و اخذ میانگین معدل بود. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمونهای تی مستقل، آزمون تعقیبی (بنفرونی و دانت) و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن به منظور تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
نتایج: میانگین نمره کیفیت تجارب یادگیری ۷۸/±۸۲/۳۲ (از مجموع ۶۰ نمره) بود. میانگین نمره فرسودگی تحصیلی برابر ۵۷/۷±۹۰/۴۳ (از مجموع ۷۵ نمره) بود، علاوه بر این میانگین معدل واحدهای پژوهش ۴۷/۱±۳۷/۱۶ بود. نمره کیفیت تجارب یادگیری با بعد ناکارآمدی تحصیلی فرسودگی تحصیلی اختلات معناداری را نشان داد (۰۵/۰ >, P ۲۳/۰-r=)؛ ولی با پیشرفت تحصیلی ارتباط معناداری مشاهده نشد (۰۱۲/۰ =r ,۸۳/۰P=).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای پژوهش حاضر نیاز به رسیدگی بیشتری به شرایط یادگیری در دانشگاه احساس میشود تا دانشجویان تجارب یادگیری در سطح بالایی را داشته باشند؛ همچنین فرسودگی تحصیلی به خصوص بعد خودکارآمدی تحصیلی آن که با تجارب یادگیری مرتبط بوده است، نیز کمتر گردد.