رقیه ساجدی، عباس خورشیدی، فاطمه حمیدی فر، حمید مقدسی، امیر حسین محمودی،
دوره ۲۱، شماره ۰ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: همزمان با طرح تحول و نوآوری آموزشی در نظام آموزش سلامت به موازات تحولات سریع در عرصه فنآوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه یادگیری الکترونیکی به عنوان یک چالش مطرح است. این پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی در دانشگاههای علوم پزشکی در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد.
روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بعد کیفی ۳۰ نفر از خبرگان یادگیری الکترونیکی دانشگاههای کشور و در بعد کمی کلیه اعضای هیأتعلمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان بودند. روش نمونهگیری در بعد کیفی غیر احتمالی از نوع هدفمند گلوله برفی بود و در بعد کمی با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای ۱۴۶ نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. دادهها در بعد کیفی با استفاده از روش کدگذاری استراوس و کوربین (۱۹۹۸) مشتمل بر سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بعد کمی از طریق تحلیل عاملی تأییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی در دانشگاههای علوم پزشکی مشتمل بر ۴ بعد دانشگاهی، مناطق آمایشی، ملی - کلان ومنطقهای - بینالمللی است و دارای۲۲ مؤلفه که از۲۲۲ شاخص حاصل شده است. هم چنین در بخش کمی بر اساس نتایج تحلیل عاملی تأییدی شاخصهای برازش مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی همگی در سطح مطلوبی قرار گرفت.
نتیجهگیری: برای طراحی یادگیری الکترونیکی در دانشگاههای علوم پزشکی باید به ابعاد دانشگاهی، مناطق آمایشی، ملی- کلان و منطقهای - بینالمللی توجه شود.