Akbari M S, Bagheri Kerachi A, Ghasemi Zad A. Designing a framework for organizational characteristics affecting organizational entrepreneurship in medical universities. Iranian Journal of Medical Education 2021; 21 :104-117
اکبری محمد سعید، باقری کراچی امین، قاسمی زاد علیرضا. طراحی چارچوب ویژگی‌های سازمانی تأثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه‌ها‌ی علوم پزشکی. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1400; 21 () :104-117

(استادیار)، گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران ، bagherikerachi@gmail.com
مقدمه: طبق بسته تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انتظار می‌رود دانشگاه‌های علوم پزشکی گذار خود را به دانشگاه‌های نسل سوم (کارآفرین) طی کنند. این پژوهش با هدف طراحی چارچوب ویژگی‌های سازمانی تأثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه‌های علوم پزشکی انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل محتوا، 16 نفراز متخصصان مدیریت سلامت و آموزش عالی، به روش نمونه‌گیری هدف‌مند و گلوله برفی وارد مطالعه شدند. روش جمع‌آوری داده‌ها، مصاحبه نیم‌ساختاریافته بود و در نمونه­گیری در فاصله زمانی فروردین تا مهر ماه سال 1399 انجام شد. برای اطمینان از اعتبار داده‌ها، از روش‌هایی مانند بررسی مداوم و تحلیل هم­زمان داده‌ها، بازخورد به مشارکت‌کنندگان و بازنگری ناظری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل و کد‌گذاری داده‌ها به صورت دستی توسط محققان و با استفاده از مراحل پیشنهادی گرینهایم و لاندمن (Greenheim and Landman) انجام گرفت.
نتایج: در این تحقیق، چارچوب ویژگی‌های سازمانی تأثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه‌های علوم پزشکی طراحی و ابعاد، ملاک‌ها و نشانگرهای این چارچوب شناسایی گردید. چارچوب ویژگی‌های سازمانی تأثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی از 7 بعد پاسخ‌گویی به جامعه، دانش محوری و نوآوری، هوشمندی و انطباق‌پذیری سازمانی، استقلال مالی، فرهنگ شراکت و کارآفرینی، نیروی انسانی کارآفرین، برنامه درسی کارآفرینانه و مبتنی بر فناوری پیشرفته تشکیل شده است.
نتیجه‌گیری: چارچوب ویژگی‌های سازمانی تأثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی می‌تواند مبنای مناسبی برای حرکت دانشگاه‌های علوم پزشکی به سمت کارآفرینی سازمانی باشد. پیشنهاد می‌شود با انجام تحقیقی بر مبنای این چارچوب وضعیت موجود کارآفرینی سازمانی در دانشگاه‌های علوم پزشکی و فاصله آن با وضعیت مطلوب مورد ارزیابی قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مديريت آموزشي
دریافت: 1399/6/15 | پذیرش: 1399/10/7 | انتشار: 1400/1/15 | انتشار الکترونیک: 1400/1/15