دوره 3، شماره 2 - ( پاییز 1382 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 71-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malakoutian M, Parvaresh A. The Employment Situation of Environmental Health Graduates in Iran between 1996 - 2002. Iranian Journal of Medical Education 2003; 3 (2) :65-71
ملکوتیان محمد، پرورش عبدالرحیم. وضعیت اشتغال دانش آموختگان رشته بهداشت محیط سراسر کشور طی سال های 81-1375. مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی. 1382; 3 (2) :65-71

مقدمه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور همه ساله پذیرای تعدادی از جوانان برای ادامه تحصیل در رشته بهداشت محیط هستند. این پذیرش طی سال‌های قبل از 75 و بعد از آن روند رو به تزایدی داشته به ترتیبی که هم اکنون موضوع جذب این دانش‌آموختگان در بازار کار ایجاد مشکل نموده است. به منظور آگاهی از وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان مقاطع مختلف رشته بهداشت محیط کشور و ارایه راه‌کارهایی برای برنامه‌ریزی درازمدت این تحقیق صورت گرفته است.روش‌ها در این مطالعه توصیفی که بر روی دانش‌آموختگان مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد بهداشت محیط سراسر کشور مربوط به سال‌های 1375 تا 1381 صورت پذیرفت، تعداد 972 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده با استفاده از پرسشنامه خودایفا که از طریق پست ارسال شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. اعتبار و اعتماد علمی پرسشنامه با استفاده از اعتبار محتوا و آزمون مجدد تعیین گردید. روش های آماری بکار رفته شامل تهیه جداول فراوانی و آزمون مجذور کای توسط نرم‌افزار SPSS بوده است.نتایج نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که 6/64 درصد از دانش‌آموختگان مقطع کاردانی و 7/42 درصد از دانش‌آموختگان مقطع کارشناسی ناپیوسته لغایت خرداد سال 82 بی‌کار بودند. درصد بی‌کاری در بین دانش‌آموختگان کارشناسی ارشد رشته بهداشت محیط به مراتب کمتر و به 7/3 درصد رسید. ضمنا در مقاطع کاردانی و کارشناسی بیشترین درصد بی‌کاری سهم خانم‌ها بود.بحث با توجه به درصد قابل ملاحظه بی‌کاران در دو مقطع کاردانی و کارشناسی بهداشت محیط، به نظر می‌رسد که لازمست پذیرش دانشجو در این رشته کاهش یابد. با تغییراتی در مقطع و محتوای آموزشی، کارایی و توانمندی دانش‌آموختگان را افزایش داده و زمینه‌های بهتری برای اشتغال آنان فراهم نمود. رشته بهداشت محیط عمدتا دارای ماهیت مردانه است و به نظر می‌رسد دلیل بی‌کاری زنان دانش‌آموخته این رشته نیز تاییدکننده این مساله ‌باشد. بنابراین، باید در پذیرش بیش از حد دانشجوی دختر دقت و تامل بیشتری نمود.
نوع مطالعه: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1382/9/24 | انتشار الکترونیک: 1382/9/24