Iranian Journal of Medical Education
مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
Iranian Journal of Medical Education
Medical Sciences
http://ijme.mui.ac.ir
70
journal70
1608-9359
1735-8892
10.48305
fa
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
12
9
online
1
fulltext
fa
تأثیر یک بسته آموزشی بر آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای زنان باردار
The Effect of an Educational Package on Nutritional Knowledge, Attitude, and Behavior of Pregnant Women
شيوه هاي آموزش
Teaching Methods
پژوهشی اصیل
Original research article
مقدمه: تغذیه مناسب بخش مهمی از یک بارداری سالم است و آموزش مناسب تغذیهای میتواند نقش مهمی در ارتقای سلامت مادر و فرزند او داشته باشد. این تحقیق با هدف تعیین تأثیر یک بسته آموزشی بر آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای زنان باردار صورت گرفت.
روشها: در این مطالعه نیمه تجربی 88 زن باردار 14-8 هفته مراجعهکننده به چهار مرکز بهداشتی-درمانی شهر کرج، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (44 نفر) و شاهد (44 نفر) قرار داده شدند. برای گروه تجربی برنامهی آموزشی شامل برگزاری کلاس آموزش تغذیه دوران بارداری طی دو جلسه 90-60 دقیقهای، با استفاده از روش سخنرانی و ارائهی کتابچه و فیلم آموزشی بود و برای گروه شاهد آموزش در خصوص بهداشت جنسی به روشی تقریباً مشابه داده شد. دادهها توسط پرسشنامهی خودساخته مشتمل بر 4 بخش مشخصات فردی- اجتماعی (16 سؤال)، آگاهی (21 سؤال)، نگرش (14سؤال) و رفتار (21 سؤال) در دو مرحله قبل و 4 هفته بعد از مداخله جمعآوری شدند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای کای دو، paired-T-test، t مستقل و تحلیل کواریانس، رگرسیون لجستیک و مک نمار استفاده گردید.
نتایج: بر طبق یافتهها از نظر مشخصات دموگرافیک و باروری و همچنین نمره آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای قبل از انجام مداخله تفاوت چندانی بین دو گروه تجربی و شاهد وجود نداشت (05/0<p). بعد از مداخله میانگین امتیاز افراد گروه تجربی نسبت به افراد گروه شاهد در هر سه زمینه آگاهی (5/13±5/63 در مقابل 8/12±7/35)، نگرش (8/7±8/74 در مقابل 3/8±2/65) و رفتار تغذیهای (5/14±3/61 در مقابل 9/13±7/36) به طور معناداری بالاتر بود (001/0>p). همچنین بعد از انجام مداخله در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد فراوانی مصرف بهینه گروه گوشت (0/13-56/1 CI 95% 51/4OR=)، گروه نان و غلات (25/10-32/1 CI 95% 68/3OR=) و شیر و لبنیات (21/10-12/1 CI 95% 38/3OR=) به طور معناداری بیشتر بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد که این بستهی آموزشی توانست باعث ارتقای آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای زنان باردار شود. با توجه به سهولت اجرای این شیوهی آموزشی استفاده از آن در مراکز بهداشتی درمانی توصیه میشود.
Introduction: Adequate nutrition is an important part of a healthy pregnancy and nutrition education can play an important role in improving the health of the mother and her child. The aim of this study was to determine the effect of an educational package on nutritional knowledge, attitude, and behavior of pregnant women.
Methods: : In this quasi-experimental study, 88 women of 8-14 weeks of pregnancy referring to health centers in Karaj were selected through convenience sampling method and were randomly allocated to the experiment (n=44) and control (n=44 ) groups. The experiment group received nutrition education program including two 60-90 minute lecture sessions and an educational booklet and film. The control group received sexual education with similar method. Data were gathered using a self-made questionnaire including demographic characteristics, nutritional knowledge, attitude, and behavior (with 16,21,14,and 21 items, respectively) before and four weeks after the intervention. Data were analyzed using chi-square test, paired-T-test, T-test, McNemar test and analysis of covariance and logistic regression.
Results: At baseline, there was no significant differences between the two groups in terms of demographic and clinical characteristics, and mean of nutritional knowledge, attitude and behavior scores (P<0.05). After the intervention, the mean scores were significantly higher in the experiment group than those in the control group in terms of the knowledge (63.5±13.5 vs. 35.7±12.8), attitude (74.8±7.8 vs. 65.2±8.3) and behavior (61.5±14.5 vs. 36.7±13.9) (p<0.001). Also, optimal food intake was significantly more frequent in the experiment group compared with the control group on meat (OR= 4.51, CI95% 1.56-13.00), bread and cereal (OR= 3.68, CI95% 1.32-10.25), and milk and dairy products (OR=3.38, CI95% 1.12-10.21).
Conclusion: Findings of the study indicate that the educational package was effective in promoting nutritional knowledge, attitude, and behavior of pregnant women. This intervention program is easy to implement. Therefore, it is recommended to implement it at health centers.
آگاهی، نگرش، رفتار تغذیهای، زنان باردار، آموزش تغذیه
knowledge, attitude, behavior, pregnant women, nutrition, education.
686
697
http://ijme.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1663-2&slc_lang=fa&sid=1
Mahin
Kamalifard
مهین
کمالی فرد
kamalifardm@tbzmed.ac.ir
7000319475328460027688
7000319475328460027688
No
Sakineh
Mohammad-Alizade-Charandabi
سکینه
محمدعلیزاده چرندابی
Alizades@tbzmed.ac.ir
7000319475328460027689
7000319475328460027689
No
Mehrangiz
Ebrahimi-mamegani
مهرانگیز
ابراهیمی ممقانی
Ebrahimimamagani@tbzmed.ac.ir
7000319475328460027690
7000319475328460027690
No
Mohammad
Asghari-Jafarabadi
محمد
اصغری جعفرآبادی
m.asghari862@gmail.com
7000319475328460027691
7000319475328460027691
No
Fatemeh
Omidi
فاطمه
امیدی
omidi_f90@yahoo.com
7000319475328460027692
7000319475328460027692
Yes